2η δράση για το bullying στη Β' και Γ' Τάξη

2η δράση για το bullying στη Β' και Γ' Τάξη
  • Μαθαίνουμε να δείχνουμε ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ απέναντι στα θύματα ενδοσχολικής βίας.
  • Η βία θέλει ΘΕΣΗ. Ή είμαστε υπέρ ή είμαστε κατά της βίας.
  • Παίρνουμε ΘΕΣΗ κατά της βίας όταν μιλάμε.
  • Δε σιωπάμε, γιατί η σιωπή είναι ΣΥΝΕΝΟΧΗ.
  • Αν αποκαλύψουμε τη βία, δε γινόμαστε «καρφιά», αλλά ΜΑΡΤΥΡΕΣ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ.

 

            Στην παραπάνω θεματική εστίασε η νέα δράση για την πρόληψη και αντιμετώπιση των ενδοσχολικών εκφοβιστικών πρακτικών μεταξύ ανηλίκων που ανέλαβε να πραγματοποιήσει το σχολείο μας την Παρασκευή 21/02/2025 στη Β΄ τάξη και τη Δευτέρα 24/02/2025 στη Γ΄ τάξη. Ως στόχος τέθηκε η διάκριση μεταξύ «καρφώματος» και «αποκάλυψης της αλήθειας λόγω αλληλεγγύης» καθώς και η συνειδητοποίηση του καθοριστικού ρόλου που μπορεί να διαδραματίσουν όσοι είναι μάρτυρες περιστατικών θυματοποίησης, κακοποίησης και βασανισμού συνανθρώπων τους.

            Με ζωηρό ενδιαφέρον οι μαθητές και οι μαθήτριες συμμετείχαν στη συζήτηση στην ολομέλεια της τάξης τους, κατά την οποία ακούστηκαν ενδιαφέρουσες απόψεις και προσωπικές ανησυχίες τους και έγινε διαμοιρασμός σχετικών εμπειριών και συναισθημάτων. Η συζήτηση ξεκίνησε με μια πρώτη ανίχνευση μέσω ερωτημάτων της στάσης των μαθητών/τριών απέναντι στο «κάρφωμα», για να ακολουθήσει στη συνέχεια η διήγηση μιας αληθινής ιστορίας θυματοποίησης ενός μαθητή, προκειμένου να καλλιεργηθεί ο προβληματισμός τους ως προς τον ρόλο των εμπλεκομένων στο περιστατικό (παιδί που υφίσταται άδικη κατηγορία, μάρτυρας που αποκαλύπτει την αλήθεια στη διεύθυνση του σχολείου, παρέα που ασκεί τον εκφοβισμό). Η δράση ολοκληρώθηκε με τον σχολιασμό σεναρίων των ίδιων των μαθητών/τριών ή/και σεναρίων που προετοιμάστηκαν για αυτόν τον σκοπό.

            Τα αποτελέσματα της συζήτησης είναι ιδιαιτέρως ενθαρρυντικά, κυρίως για δύο λόγους: αφενός ακούστηκαν οι «φωνές» των ίδιων των εφήβων για ένα τόσο σοβαρό πρόβλημα που τους απασχολεί, αφετέρου η συζήτηση λειτούργησε ως εφαλτήριο για να διαφωτιστούν κι άλλες πτυχές του ζητήματος. Μέσα από τα σχόλια των παιδιών δόθηκε νέα κατεύθυνση στη συζήτηση: 1. Είναι σημαντικό το κίνητρο της αποκάλυψης της αλήθειας (π.χ. η προστασία της αξιοπιστίας ενός θεσμού όπως είναι το σχολείο και η εφαρμογή των κανονισμών). 2. Το ήθος του ανθρώπου καθορίζει  την αξία της μαρτυρίας. 3. Η παρέα συνομηλίκων μπορεί να λειτουργεί ως μοχλός καταπίεσης της αλήθειας. Όμως το προσωπικό σύστημα αξιών μπορεί να οδηγήσει στην ανάληψη δράσης. 4. Η αποκάλυψη της αλήθειας μπορεί να είναι διακριτική, ώστε να μη στοχοποιηθεί ο παρατηρητής-θεατής. 5. Για τους εφήβους υπάρχει διάκριση ανάμεσα σε καλό και κακό καρφί. Το καλό καρφί θέλει να βοηθήσει όποιον πλήττεται άμεσα ισοδυναμώντας έτσι με τον μάρτυρα της αλήθειας.

            Με τη συγκεκριμένη δράση προσδοκάται πως οι μαθητές και οι μαθήτριες δε θα αντιμετωπίζουν τα περιστατικά ενδοσχολικής βίας ως ένα ακόμη δυσάρεστο γεγονός της καθημερινότητας, αλλά συναισθανόμενοι την ευθύνη τους θα ενεργοποιούνται μιλώντας σε όποιον μπορεί να βοηθήσει στην αποκλιμάκωση των επιθέσεων. Ας εκπαιδευτούμε, λοιπόν, στα ανθρώπινα δικαιώματα και στον σεβασμό της αξιοπρέπειας του Άλλου. Ας καλλιεργήσουμε δημοκρατική συνείδηση. Ας δείχνουμε μηδαμινή ανοχή στον εκφοβισμό. Εντέλει ας δρούμε άμεσα για να «αφοπλίζουμε» οποιαδήποτε προσπάθεια εκφοβισμού.

ν