school logo

Σχολικός εκφοβισμός

Με χαρά σας ανακοινώνουμε, ότι και φέτος στο σχολείο μας θα πραγματοποιηθεί ένα σχολικό πρόγραμμα δράσεων με θέμα τον σχολικό εκφοβισμό. Το σχέδιο περιλαμβάνει μια σειρά δράσεων που στοχεύει στην ευαισθητοποίηση των μαθητών/τριών ως προς την ύπαρξη και το μέγεθος ενός κοινωνικού προβλήματος, που αποκτά όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις. Ο σχολικός εκφοβισμός δεν είναι μέρος των “φυσιολογικών πειραγμάτων” μεταξύ των παιδιών. Είναι μια αντικοινωνική συμπεριφορά, ένα φαινόμενο νεανικής παραβατικότητας, που τραυματίζει καθημερινά εκατομμύρια μαθητές σε όλο τον κόσμο με τρομερές συνέπειες και στην υπόλοιπη ζωή τους.

Χρησιμοποιώντας μια ποικιλία μεθόδων αλλά και με βιωματική προσέγγιση οι κύριοι στόχοι της δράσης είναι οι μαθητές/τριες:

  • να κατανοήσουν το φαινόμενο αλλά και τα πρόσωπα και τις μορφές που παρουσιάζει
  • να προβληματιστούν για τις αιτίες του σχολικού εκφοβισμού και να σκεφτούν τρόπους πρόληψης και αντιμετώπισης του
  • να μάθουν να έχουν ενσυναίσθηση
  • αν εκφοβίζονται να μην το αποσιωπούν, να μιλήσουν σε κάποιον, δεν είναι μόνα τους και δεν πρέπει να υποφέρουν μόνα τους
  • να συνειδητοποιήσουν ότι αν είναι μάρτυρες ενός συμβάντος σχολικού εκφοβισμού, έχουν την δύναμη αλλά και το χρέος να βοηθήσουν το άτομο που εκφοβίζεται, ζητώντας βοήθεια από άτομα που εμπιστεύονται
  • να μάθουν να ξεχωρίζουν την αλληλεγγύη από το “κάρφωμα”
  • να αντιληφθούν ότι η αρμονική και φιλική συνύπαρξη μεταξύ τους, θέλει αγώνα, γιατί προϋποθέτει ανοχή στην διαφορετικότητα του άλλου και σεβασμό στα δικαιώματα των συνανθρώπων τους
  • να εντοπίσουν ποιες είναι οι αληθινές αξίες στην ζωή ενός ανθρώπου
  • να μάθουν να συνεργάζονται με άτομα τα οποία δεν ανήκουν στο φιλικό τους περιβάλλον

 

Σήμερα 8/12/2023 έγινε η 1η δράση του προγράμματος στην Α’ τάξη. Οι μαθητές/τριες αφού παρακολούθησαν 2 βίντεο ήρθαν αντιμέτωποι με το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού. Αναγνώρισαν τα πρόσωπα που εμπλέκονται και το προφίλ του καθενός. Κατανόησαν την σοβαρότητα των επιπτώσεων που έχει το bullying στα άτομα που εκφοβίζονται. Αξιοσημείωτη ήταν η συμμετοχή, η ανταπόκριση και η ευαισθησία που έδειξε η πλειοψηφία των παιδιών. Μέσα από συζήτηση φτάσαμε στον ορισμό του φαινομένου:

Ο σχολικός εκφοβισμός είναι η εσκεμμένη, συστηματική και επαναλαμβανόμενη χρήση βίας ενός μαθητή σε άλλον, με σκοπό να προκαλέσει σωματικό και ψυχικό πόνο του τελευταίου. Η σχέση μεταξύ αυτού που εκφοβίζει και αυτού που εκφοβίζεται χαρακτηρίζεται από μια ασυμμετρία δύναμης. Ο εκφοβιστής υπερέχει πάντα σε κάτι (ηλικία, ύψος, σωματική διάπλαση, δύναμη, δημοφιλής, καλύτερες επιδόσεις σε κάτι, οικονομικούς πόρους κτλ.).

Scholikos Ekfobismos

Πολύ σημαντική και ευπρόσδεκτη είναι για εμάς η συζήτηση μεταξύ εσάς και των παιδιών κάθε φορά που γίνεται μια δράση. Προτρέπετε τα να σας περιγράφουν το περιεχόμενο της δράσης και τι πήραν από αυτήν. Αυτό θα τα βοηθάει να αφομοιώσουν και να ξεκαθαρίσουν πολλά πράγματα μέσα τους και επιπλέον πιστεύουμε ότι θα εκπλαγείτε ευχάριστα.