Σχολικός Εκφοβισμός (Bullying)

Τη Δευτέρα 27/01/2025 πραγματοποιήθηκε μια ακόμη δράση στην Α΄ Γυμνασίου με θέμα τον σχολικό εκφοβισμό (bullying). Καθώς το νοσηρό αυτό φαινόμενο λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις, το σχολείο μας, στο πλαίσιο της διδακτικής του παρέμβασης, εντείνει τις προσπάθειες για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των μαθητών/-τριών.
Έχοντας πετύχει ήδη μια πρώτη θεωρητική προσέγγιση του προβλήματος σε προηγούμενη δράση, ώστε οι μαθητές/-τριες να εξοικειωθούν με τον όρο «bullying», τα εμπλεκόμενα πρόσωπα, τις αιτίες και τις συνέπειες, η πρόσφατη δράση τους βοήθησε να εμβαθύνουν ακόμη περισσότερο στο πρόβλημα αναγνωρίζοντας ποιες ενέργειες και καταστάσεις συνιστούν σχολικό εκφοβισμό, ώστε να ενισχυθεί η αναφορά τους και η μεθοδευμένη διαχείρισή τους στο σχολικό περιβάλλον. Για αυτόν τον σκοπό σχεδιάστηκαν και μοιράστηκαν διαφορετικά σενάρια πάνω στα οποία οι μαθητές/-τριες εργάστηκαν ομαδικά, για να διαχωρίσουν περιστατικά σχολικού εκφοβισμού από άλλα περιστατικά βίας, φιλονικίας ή «πειράγματος» μεταξύ εφήβων. Μάλιστα μέσα από τις συγκεκριμένες αυτές περιπτώσεις αναδείχθηκαν καλύτερα οι μορφές εκφοβισμού (λεκτικός, σωματικός, ψυχολογικός, κοινωνικός, διαδικτυακός).

Η ανταπόκριση και στα δύο τμήματα της Α΄ Γυμνασίου ήταν θετική. Τα παιδιά συνεργάστηκαν με προθυμία για να συμφωνήσουν σε μια κοινή θέση, βρήκαν επιχειρήματα προκειμένου να τεκμηριώσουν την άποψή τους και συμμετείχαν ενεργά στη συζήτηση στην ολομέλεια του τμήματος καταθέτοντας σκέψεις, προβληματισμούς, συναισθήματα και βιώματα. Γενικά έδειξαν πως το «bullying» είναι ένα θέμα που τους απασχολεί έντονα και έχουν την ανάγκη να πληροφορηθούν σχετικά με αυτό με έναν πιο οργανωμένο τρόπο όπως είναι οι φετινές δράσεις.
Ωστόσο, ενημέρωση για το θέμα αυτό μπορεί να υπάρξει και στο πλαίσιο της οικογένειας. Προτείνεται, λοιπόν, οι μαθητές/-τριες να συζητήσουν με τους γονείς τους και τα αδέρφια τους τα σενάρια που εξετάστηκαν στην τάξη. Ακόμη και οι γονείς μπορούν να μοιραστούν με τα παιδιά τους δικά τους βιώματα σχολικού εκφοβισμού, τα οποία θα μπορούσαν να αποτελέσουν αντικείμενο μελέτης και συζήτησης σε μια από τις επόμενες δράσεις μας. Με αυτόν τον τρόπο θα διατηρήσουμε ανοιχτό το παράθυρο επικοινωνίας μεταξύ σχολείου, οικογένειας και κοινωνίας και ενεργό τον διάλογο κατά των εκφοβιστικών συμπεριφορών τόσο στο σχολικό όσο και στο ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον.