Εκπαιδευτική επίσκεψη στις Πυλές

Οι μαθητές της Γ΄ τάξης του Γυμνασίου Πηγαδίων Καρπάθου πραγματοποίησαν την Πέμπτη 3 Απριλίου 2025 εκδρομή στο χωριό των Πυλών και στο μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου Βασσών. Η εκδρομή ήταν το βραβείο των μαθητών για την νίκη τους στο παιχνίδι του κρυμμένου θησαυρού, που διεξήχθη στο πλαίσιο της εθνικής εορτής της 25ης Μαρτίου. Το παιχνίδι του κρυμμένου θησαυρού ήταν μια πρωτότυπη δράση με την οποία επιτεύχθηκε η ενασχόληση των μαθητών με ιστορικά γεγονότα και πληροφορίες με τη μορφή γρίφων και παιχνιδιού. Έγινε μια προσπάθεια λοιπόν να έρθουν κοντά οι νέοι του σχολείου μας με την πολιτιστική μας κληρονομιά με αυτήν την εκδρομή.
Η αναχώρηση από το σχολείο έγινε κατά την πρώτη διδακτική ώρα με λεωφορείο και μετά από περίπου μισή ώρα μας υποδέχθηκαν στο χωριό των Πυλών ο γεωπόνος Γιάννης Λαχανάς, πρόεδρος του Πρωτέα και ο πάτερ Καλλίνικος του μοναστηριού του Αγίου Γεωργίου Βασσών.
Η πρώτη μας στάση περιείχε ξενάγηση από τον κύριο Λαχανά στο Υπαίθριο Αγροτικό – Λαογραφικό Μουσείο που βρίσκεται στην είσοδο του χωριού. Εκεί, οι μαθητές μας, έμαθαν πως ζούσαν στην καθημερινότητα οι άνθρωποι πριν από μερικές δεκαετίες, όταν είχαν ακόμη τις αγροικίες τους και έπρεπε να μεταφερθεί εκεί όλη η οικογένεια για κάποιο χρονικό διάστημα. Είδαν πως ήταν ένα αλώνι, που αποθηκεύανε σε πιθάρι μέσα στη γη τους σπόρους, πως διαμορφώνανε οι άνθρωποι εκείνης της εποχής τον χώρο του σπιτιού αξιοποιώντας τα παράθυρα στη βόρεια πλευρά της αγροικίας για ψύξη, την κρεμαστή ψωμιέρα της εποχής, πως έφτιαχναν το κρασί, την λειτουργία του ανεμόμυλου, του ξυλόφουρνου και πολλά άλλα. Φεύγοντας από το Μουσείο τα παιδιά κεράστηκαν από ένα χυμό και συνεχίσαμε τις επισκέψεις σε παραδοσιακά σπίτια του χωριού.
Οι γυναίκες που δέχθηκαν εγκάρδια στο σπίτι τους τα παιδιά του σχολείου μας, με την πολύτιμη βοήθεια του πατέρα Καλλίνικου, εξηγήσαν πως λειτουργούσε ένα παραδοσιακό σπίτι. Δόθηκαν πληροφορίες για τη ζωή εκείνης της εποχής, τη χρήση διαφόρων άγνωστων αντικειμένων και για τον τρόπο που έφτιαχναν τις κλωστές των υφαντών τους. Μας κέρασαν παραδοσιακά ψιλοκούλουρα, καραμέλες και σοκολατάκια ως γνήσιο δείγμα φιλοξενίας και αγάπης. Μετά την περιήγησή μας στο όμορφο χωριό των Πυλών συνεχίσαμε στον επόμενο και τελευταίο σταθμό αυτής της εκδρομής που ήταν το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου Βασσών.
Στο μοναστήρι μας περιμέναν κάποιες κυρίες για να διδάξουν στους μαθητές μας πως φτιάχνονται τα παραδοσιακά λαχανοπίτια της Καρπάθου. Είχαν κάνει προεργασία φτιάχνοντας τα ζυμαράκια που χρειάζονται χρόνο να φουσκώσουν, ώστε να καταφέρουν οι μαθητές να πλάσουν και να προλάβουν να δοκιμάσουν τους καρπούς των κόπων τους. Αρχικά μας έκαναν επίδειξη για το πως παρασκευάζεται το ζυμάρι, η γέμιση και πως πλάθονται τα πιτάκια και στη συνέχεια τα παιδιά έδειξαν με ενθουσιασμό το ταλέντο τους στη διαδικασία των παρασκευής παραδοσιακών λαχανοπιτιων με την πολύτιμη βοήθεια των γυναικών που ήταν κάθε στιγμή δίπλα τους. Για να απολαύσουν οι μαθητές τα επιτεύγματα τους σημείωσαν το όνομά τους ώστε να βρουν τα λαχανοπίτια που έφτιαξαν.
Ακολούθησε η διαδικασία του ψησίματος και όση ώρα περιμέναμε να γίνουν τα λαχανοπίτια ο καθηγητής του ΕΠΑΛ Πηγαδίων Δούδαλης Σωτήρης μίλησε με τους μαθητές για θέματα που τους απασχολούν και στη συνέχεια εντοπίζοντας το ταλέντο ορισμένων στο στόχο παίξαμε το παιχνίδι με τα βελάκια. Ο στόχος περιείχε λέξεις, άλλες γνωστές και άλλες άγνωστες στους μαθητές μας, με θέμα τα πάθη και τις αρετές και υπήρξε αφορμή για συζήτηση και προβληματισμό.
Όση ώρα οι μαθητές ήταν απασχολημένοι στην αυλή, οι γυναίκες της εκκλησίας μαγειρέψανε για αυτούς. Το μενού περιείχε πένες με κόκκινη σάλτσα, σαλάτα, ψωμάκια και αναψυκτικά. Ήταν όλοι ευχαριστημένοι όταν λίγο πριν αποχωρήσουμε από το μοναστήρι τα λαχανοπίτια των μαθητών είχαν ψηθεί. Μοιράστηκαν οι καρποί των παιδιών, βγάλαμε τις αναμνηστικές μας φωτογραφίες και αφού ευχαριστήσαμε τον πατέρα Καλλίνικο και όλους τους ανθρώπους που μας υποδέχθηκαν φύγαμε γεμάτοι από πληροφορίες, εικόνες, χαρά και αγάπη για το σχολείο μας.
Ευχαριστούμε από καρδιάς όλους τους ανθρώπους που μας στήριξαν σε αυτή μας τη δράση ώστε να έρθουν κοντά οι μαθητές μας με στοιχεία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και με την τοπική μας κοινότητα.